Seniltouren historia

Tävlingen startade 1992 på initiativ av Hans Hederström. Den var då öppen för alla medlemmar som hade möjlighet att spela på fredags-förmiddagar. Deltagarantalet var då ca 10-15 st. Efter hand tilltog intresset och folkmunnen gav tävlingen namnet Seniltouren. Inledningsvis var tävlingsformen poängbogey. 1995 övergick man till slaggolf, som uppfanns av ett ”geni” i Uppsala. På senare år har också åldersgränsen justerats. Numera måste man ha uppnått ”mogen ålder” för att delta: damer och herrar 50 år.  
2008 har 100 spelare, inklusive 15 damer medverkat.  Genomsnittet ligger på 61 spelare per rond. Allt sammantaget gör att seniorgolfen av idag är en av klubbens mest omfattande aktiviteter.

Seniormästerskapet
Den sociala biten i all ära, men Seniltouren handlar ju också om tävlande. Normalt brukar 18 – 20 omgångar genomföras varje säsong. Resultaten från samtliga ronder räknas. För att aspirera på titeln Årets Champion bör genomsnittet hamna under 72 netto. Det är rätt tuffa krav för att få en inteckning i ett pampigt vandringspris, men så har ju också konkurrensen ökat under åren. Flitigt deltagande är nästan ett ”måste”. 

En Tjejliga och en La Liga (spelare 80+) har införts på senare år.

En intern Matchcup genomförs, som baseras på Svenska Golfförbundets schema för 64 spelare. Kvalificering och ranking utgår från placeringen i Mästerskapstabellen. Här, som i andra Cup-sammanhang, kan allt hända. Inget är givet på förhand och det är väl något av tjusningen med spelformen.

Det har blivit tradition att avsluta säsongen med ”Ryder Cup” en duell mellan de tio framgångsrikaste ”Juniorerna” (55+) respektive ”Gubbarna” (65+). Här handlar det, som sig bör, om tvåmannalag i bästboll, foursome och singelspel. 
Då ungdomarna i H55 fick svårt att få ihop 10 spelare så ändrades lagsammansättningen till ”Stanarna” och ”Lantisarna” fr om 2011. Ett vandringspris sattes upp och lagen består av de 16 bästa i mästerskapstabellen för stanarna respektive Lantisarna. 
Lantisarna vann den första matchen, sedan vann Stanarna 5 år i rad! I dagsläget (2022) har Lantisantarna tagit över och vunnit 6 år i rad. 
Det är givetvis händelser som livligt diskuteras vid efterföljande samkväm med supé och prisutdelning för säsongen som gått. 

Egen publikation – allt som hände och skedde lokalt inom Seniorgolfens sfär skildrades i Infobladet ”Sura Seniltour”. Det var en trycksak i A4-format med 8-10 sidor per utgivningstillfälle. Dess upphovsman och chefredaktör var Kurt Åberg. Varje vecka speglades i ord och bild vad som hänt under veckan som gått. Till sin hjälp hade Åberg den ”Auktoriserade Expertkommentatorn” Arne Bagge med s k vass penna samt ett antal ”Paparazzofotografer”. Tidningen gavs ut för åttonde och sista året 2010 och tveklöst utgjorde den ett ”kitt” i Seniorverksamheten.
Fram till 2010 fanns förra veckans resultat i ett antal exemplar i klubbstugan, och lästes och kommenterades livligt av spelarna som väntade på sin starttid. Då fanns inte GIT och Min Golf utan man anmälde sig på plats senast kl 08.00! Ta del av dessa historiska skrifter genom att klicka på länkarna nedan!